Selkokielinen viestintä
Selkokieli avaa oven katveeseen jääneiden yleisöjen luo ja tekee viestinnästäsi ymmärrettävämpää. Selkokielestä on hyötyä niin markkinoinnissa ja mainonnassa kuin asiakas- ja työnantajaviestinnässä.
Suomessa noin 650 000–750 000 ihmistä eli yli kymmenen prosenttia väestöstä tarvitsee selkokieltä.
Selkokeskus.fi
Selkokieli on viestinnän supervoima
Selkokieli on yleiskieltä luettavampi ja ymmärrettävämpi suomen kielen muoto. Se on tarkoitettu ihmisille, joilla on vaikeuksia ymmärtää yleiskieltä, kuten maahanmuuttajille, muistisairaille ja ihmisille, joilla on lukihäiriö tai jokin muu kielellisen tuen tarve.
Selkokielen asiantuntijataho Selkokeskuksen mukaan Suomessa oli vuonna 2019 jopa 750 000 selkokieltä tarvitsevaa henkilöä, ja määrä senkus kasvaa. Lähemmäs miljoona ihmistä siis putoaa viestintäsi ulkopuolelle, jos viestit pelkällä yleiskielellä.
Selkeitä etuja yrityksille
Selkokieli on nyt tärkeämpää kuin koskaan. Sillä on merkittävä rooli saavutettavuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumisessa, mutta lisäksi siinä piilee paljon viestinnällistä potentiaalia kaikille yrityksille.
Selkokieli tekee yrityksesi viestinnästä ymmärrettävämpää ja auttaa tavoittamaan laajemman yleisön. Selkokieli on toistaiseksi harvojen tuntema kilpailuetu, joten nyt voit olla kärkijoukoissa!
Selkokielen palveluitamme
Viestinnän asiantuntijamme tuottavat ohjeistusten mukaista selkokieltä ja räätälöivät viestisi vastaamaan kohderyhmäsi tarpeita ja viestinnällisiä tavoitteita.
- Selkomukautus: muutamme olemassa olevan yleiskielisen tekstin selkokieliseksi.
- Selkokielinen alkuperäissisältö: luomme selkokielistä sisältöä alusta asti.
- Selkoilmaisu: yhdistämme selkokieliseen tekstiin saavutettavia kuvia tai videoita.
- Selkojulkaisut: suunnittelemme ja taitamme selkokieliset printti- ja verkkojulkaisut.
- Selkokielinen rekryviestintä: autamme löytämään työntekijät kilpailluille aloille.
- Selkotunnus: autamme hakemaan Selkokeskuksen myöntämää selkotunnusta, joka osoittaa julkaisusi selkokielisyyden ja lisää sen luotettavuutta.
Neljä käyttökohdetta selkokielelle
1. Verkkosivu- ja verkkokauppatekstit
Selkokielen käyttö verkkosivujen ja verkkokauppojen palvelukuvauksissa sekä ohjeistuksissa vähentää asiakkailta tulevien toistuvien kyselyiden määrää ja keventää asiakaspalvelun kuormitusta. Tämä on erityisen tärkeää, jos asiakkaasi ovat ikäihmisiä tai heikommin suomea ymmärtäviä maahanmuuttajia.
2. Työnantajaviestintä
Selkokielellä toteutettu työnantajaviestintä tavoittaa paremmin kaikki työntekijät, millä voi olla positiivisia vaikutuksia työntekijöiden pysyvyyteen, yhteenkuuluvuuden tuntemiseen, tasa-arvoon sekä työturvallisuuteen. Tämä on hyödyllistä erityisesti työnantajille, jotka työllistävät vieraskielisiä tai ensiaskeleitaan työelämässä ottavia.
3. Rekrymarkkinointi
Selkokielinen rekryviestintä on tehokas keino erottautua aloilla, joilla käydään kilpailua työntekijöistä. Selkokielisen viestinnän avulla tavoitat enemmän potentiaalisia työnhakijoita. Se sopii erityisesti aloille, joilla on paljon vieraskielistä tai nuorta työvoimaa.
4. Saavutettavuus
Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta velvoittaa julkista sektoria ja osaa yksityisen ja kolmannen sektorin organisaatioista noudattamaan saavutettavuusvaatimuksia, joiden tavoittamisessa selkokieli on hyödyksi.
Ota yhteyttä
Alkoiko kiinnostaa?
Haluatko, että tuotamme selkokieltä ja epäreilua kilpailuetua myös sinulle? Pirauta tai laita viestiä!
