Lakeuksilta kajahtaa – Matiaksen pikkupoikamainen innostus viestintään herättää tekstit eloon  

Matias Ojanperän vahvuus on ymmärtää, mistä milloinkin on kyse. Kyky sanoittaa tämä ymmärrys helppotajuisella ja vetoavalla tavalla tekee Matiaksesta lahjakkaan kirjoittajan sekä viestinnän asiantuntijan.

Matiaksen lapsuus ja nuoruus vierähti Kurikassa, Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla. Copywriterin ja viestinnän asiantuntijan ammatti löytyi Matiaksen mukaan puolivahingossa.

– Tein lukion toisella luokalla ammatinvalintatestin. Ykkösvalinnaksi kone nosti ”mainostoimittajan”. Vilkaisimme opon kanssa toisiamme, ja ääneen sanomaton yhteinen mielipide oli, että moista ammattia ei oikeasti ole olemassa. Kävi ilmi, että niinpäs vain on.

Copywriterin työt Matias starttasi jo opiskeluaikana Jyväskylässä. Matias tiesi, että hän osaa kirjoittaa ja ajatteli, että mainostoimistossa sille osaamiselle voisi olla käyttöä. Hän päätyi lähettämään runoja ja proosaa jyväskyläläisiin mainostoimistoihin, joista yksi kiinnostui. Nyt tämä lakeuksien runoratsu on meidän tallissamme.

Lentoon lähtenyt ura johdatti Unfairille

Matiaksen työkokemus on vahvasti viestintään ja markkinointiin kallellaan. Hän on työskennellyt niin copywriterin, markkinoinnin suunnittelijan kuin tiedottajan roolissa sekä inhouse-markkinointiosastolla. Kymmenen Jyväskylän vuoden jälkeen tie toi Matiaksen takaisin lakeuksille ja Seinäjoelle. Siellä tamperelaisen Unfairin rekrytointi-ilmoitus kiinnitti hänen huomionsa.

– Kaipasin muutaman vuoden inhouse-rupeaman jälkeen takaisin toimistomaailmaan. Jo Unfairin hakuilmoituksesta lähtien tuli kuva sellaisesta työpaikasta, jossa voisin viihtyä. Sain pestin ja aloitin Unfairilla syksyllä 2022. Teen hommia toistaiseksi pääosin etänä Seinäjoen kotikonttorilta, mutta ajatus Tampereelle muuttamisesta ei suinkaan ole mahdoton.

– Tehtäviini kuuluu erilaisten markkinointiviestinnän tekstien suunnittelua ja kirjoittamista. Aamulla saatan kirjoittaa lyhyttä tekstiä monikanavaisesti lehti- ja somemainoksiin. Päivä voi jatkua vaikkapa mediatiedotteen tai verkkosivutekstien kirjoittamisella. Tosi kivalta tuntuu edelleen, että tiet ristesivät nimenomaan Unfairin kanssa.

Pelkkää näppiksen näpyttelyä Matiaksen työ ei kuitenkaan ole. Parasta työssä on hänen mukaansa ihmiset, eli työkaverit ja asiakkaat.

– Viestinnän asiantuntijan rooliin kuuluu kirjoittamisen lisäksi paljon pohtimista ja keskustelua sekä asiakkaan että oman tiimin kanssa. Nautin, kun pääsen porukalla ideoimaan vaikkapa mainoskampanjaa tai -konseptia. Uskon, että tuon Unfairille vuosia alalla työskennelleen hepun kokemusta yhdistettynä pikkupoikamaiseen innostukseen kehittyä copywriterina ja viestinnän asiantuntijana vielä ihan uusille tasoille.

”Tekstityö on kokonaisuuksien sisäistämistä”

Matias kokee onnistumisen iloa silloin, kun jokin idea tai suunnitelma onnistutaan yhdessä tiimin kanssa toteuttamaan konkreettisesti – ja kun tuloksista näkee, että homma toimii kuten haluttiin.

– Minulle onnistuminen ei ole vain kivalta kuulostavan tekstin kirjoittamista, vaan sitä, että tekstillä on merkitystä osana kokonaisuutta ja että tekemästäni työstä on aidosti hyötyä asiakkaan tavoitteiden kannalta. Tekstityö on kokonaisuuksien sisäistämistä ja pilkkomista sopivan kokoisiin paloihin.

Erityisesti Unfairin ihmisläheisyys ja aito tekemisen meininki vetoavat Matiakseen. Hän mainitsee myös joustavuuden, kuten etätyön sujuvuuden.

– Meillä ei vain jahkailla, vaan oikeasti aletaan hommiin. Liini markkinointi on osa Unfairin ydintä, ja asioiden tekeminen liinisti on sellainen filosofia, mistä on täällä tullut opittua jo aika paljon. Olen työnantajan kannustamana ja kustantamana kouluttautunut selkokielen tuottamiseen. Siitä taidosta on varmasti vielä paljon iloa ja hyötyä.

– Tulevaisuudessa jatkan Unfairilla copywritingia, mediaviestintää, markkinoinnin suunnittelua ja erinäisiä sisällöntuotannon juttuja. Selkokielen kirjoittaminen ja erityisesti selkomukautus säilyy edelleen opiskelulistalla, eli sitä taitoa on tarkoitus syventää entisestään, Matias sanoo ja jatkaa naurahtaen:

– Heti sen perään aion oppia tekemään huoltotoimenpiteitä toimistomme kahviautomaatille.

Tiimipelaaja työssä ja vapaalla

Jalkapallo ja kirjallisuus kaikissa muodoissaan ovat Matiaksen vapaa-ajan peruspilarit.

– Olipa kyse sitten työstä tai jalkapallon pelaamisesta, niin tykkään olla osa joukkuetta ja edistää yhteistä asiaa. Minulla ei ole suuria intohimoja olla se näkyvin ja räiskyvin tähti. Saan iloa siitä, että tiedän itse ja oma joukkue tietää, että panoksellani on yhteisen onnistumisen kannalta merkitystä.

Pallon potkimisessa on Matiaksen mukaan jotain mystistä, ei se muuten voisi edelleen olla niin kiinnostavaa. Voimaa ja hyvinvointia hän ammentaa myös pitkistä kävelylenkeistä. Rauhallisen ja iloisen tekstinikkarin rakkaus kirjallisuuteen näkyy monella tavalla.

– Lukeminen on ihmisen perustoiminto, miksei siis myös kirjoittaminen. Lukemiseen kun vielä yhdistää lukupiirikeskustelun, niin siinä alkaa olla jo harrastus lyönnissä. Myös itseilmaisullinen kirjoittaminen kuuluu vapaa-aikaani, työssäni tykkään kirjoittaa tavoitteellisesti.

Eli…

Rauhallinen ja vakuuttava Matias on viestinnän asiantuntija, joka taitaa myös copywritingin salat. Unfairilla syksyllä 2022 aloittanut lakeuksien runoratsu kokee onnistumisen iloa silloin, kun idean toteuttamisessa onnistutaan tiiminä – ja kun tuloksista näkee, että homma toimii.

Kirjoittaja

Ninna Tuhkio

Puhelias viestinnän asiantuntija, joka ei jää sanattomaksi paperillakaan. Pitkä kokemus niin värikkäistä kuin asiapitoisista teksteistä kaikkiin kanaviin – myös englanniksi. Kulkee ilon kautta uusiin seikkailuihin.

Lisää aiheesta