Sujuva teksti – näillä vinkeillä se syntyy

Mikael Agricolan päivää ja suomen kielen päivää vietetään 9. huhtikuuta. Päivä on liputuspäivä, mitä viestijänä pidän täysin oikeutettuna. Eläköön kaunis, vivahteikas, selkeä ja huoliteltu kieli! Päivän kunniaksi päätin jakaa vinkkejä sujuvaan tekstiin eli hyvään kirjoitettuun kieleen.

Näiden vinkkien tavoitteena on kiinnostava ja ymmärrettävä teksti. Se voi olla esimerkiksi hyvä verkkoteksti, blogikirjoitus tai uutiskirje.

Tekstin editoinnin voi tehdä yhtä matkaa kirjoittamisen kanssa tai ensimmäisen luonnoksen valmistuttua. Pääasia on, että huolittelet kokonaisuuden miettimällä listaamiani asioita.

Aloita tästä: Mieti aina, kenelle kirjoitat. Mikä hänet koukuttaa? Älä uppoudu vain suoltamaan sitä, mitä sinä haluat kertoa. Pohdi, miksi yleisösi haluaa lukea kirjoituksesi. Tätä kirjoittaessani kuvittelen sinun haluavan helposti omaksuttavia vinkkejä, joten pyrin tarjoamaan sellaisia.

Hyvä teksti etenee jämäkästi

Ota huomioon, millaiset pohjatiedot tekstin kohdeyleisöllä on. Kerro asioista riittävän pitkästi, jotta lukija ymmärtää asian, mutta vältä itsestäänselvyyksiä, jaarittelua ja sivupoluille ajautumista. Käytä kävijöiden tuntemaa kieltä ja selitä hankalat termit sekä lyhenteet. Jos kirjoitat verkkotekstiä, voit halutessasi lisätä linkkejä muualla netissä oleviin lisätietoihin

Kerro lukijalle suoraan, mistä on kyse, eli aloita teksti tärkeimmillä asioilla. Älä piilota ydinsanomaa keskelle tekstiä, sillä siellä se voi jäädä huomaamatta. Kun teksti on valmis, etsi ydinsanomasi ja varmista, että olet kertonut sen riittävän aikaisin.

Rajaa sisältöä niin, että tekstissä ei sinkoilla sinne tänne, vaan pysytellään ydinsanoman tai -teeman ympärillä. Tarkista, että otsikko ei ole liian tylsä ja että otsikko vastaa sisältöä.

Kerro asiat suoraan: kuka tekee ja mitä hän tekee? Aktiivimuotoiset verbit ja suora puhuttelu toimivat yleensä paremmin kuin passiivimuotoiset virkkeet.

Vältä pitkiä virkkeitä ja kiemuraisia sanajärjestyksiä. Käytä tarpeeksi pisteitä, koska superpitkiä virkkeitä on raskas lukea. En edes muista, milloin viimeksi näin tekstin, jonka kirjoittaja olisi viljellyt liikaa pisteitä. Se ei onnistu helposti.

Kunnon rytmitys pitää lukijan mukana

Rytmitä lukemista niin, ettei synny suuria, yhtenäisiä tekstimassoja. Jaa pitkät tekstit lyhyemmiksi kappaleiksi ja lisää riittävästi väliotsikoita. Pitkä luettelo tai toimintaohje voi olla helpoin omaksua, jos muotoilet tekstin esimerkiksi numeroiduksi listaksi.

Käytä kuvaavia väliotsikoita. Jos lukija vain silmäilee tekstin, ingressi ja väliotsikot tiivistävät hänelle sisällön. Ingressi on tämänkin tekstin alussa oleva kappale, joka joko johdattelee aiheeseen tai tiivistää sen pääasian.

Huomioi, mitkä sanat kirjoituksissasi toistuvat usein, ja mieti niille synonyymejä. Jos käytät sanoissa toistuvasti jotakin tiettyä päätettä, esimerkiksi -kin, karsi niistä osa. Usein merkitys ei ratkaisevasti muutu, vaikka päätteen ottaisi(kin) pois.

Lopuksi: Voit selvittää tekstin sujuvuuden ja ymmärrettävyyden lukemalla sen itse ääneen sekä pyytämällä muutamia testihenkilöitä lukemaan kirjoituksesi kriittisesti. Tämä todella toimii, joten haastan sinut kokeilemaan. Hyvää sujuvan tekstin päivää!

Huomasitko? En lisännyt listaani kielioppia ja oikeinkirjoitusta. Niin tärkeänä kuin oikeakielisyyttä pidänkin, sen kertaaminen yhden tekstin kirjoitusprosessin aikana ei tietenkään ole mahdollista. Sen sijaan on hyvä idea tarkistaa jokaisessa kirjoitusprosessissa yksi asia. Sillä tavalla kehityt kirjoittajana pikkuhiljaa.

Eli…

Unfairin viestijät innostuvat, kun he voivat innostaa muita viestimään. Jos kaipaat apua kynäilyyn tai tiedät kollegasi tarvitsevan sparrausta, ota yhteyttä Unfairin viestijöihin! Räätälöidään juuri sinulle sopiva viestintävalmennus.

Kirjoittaja

Emilia Särkiniemi

Utelias viestijä, joka työskentelee mielellään tiimissä. Toimittajataustan vuoksi sekä kysyy että kuuntelee sujuvasti ja kiteyttää sitten olennaisen. Moderni martta on aina jossain menossa.

Lisää aiheesta