Miten messuilta saa parhaat tehot irti? Lue vinkit ja lataa kätevä suunnittelu­työkalu

Huolellinen suunnittelu ja SMART-mittarit auttavat ehkäisemään messustressiä ja varmistavat, että messut kytkeytyvät kiinteäksi osaksi yrityksen muuta markkinointia.

Koronapandemian aikana tauolla olleet messut ovat jälleen palanneet monen yrityksen markkinointikalenteriin. Etenkin teollisuuden ja muiden B2B-vetoisten alojen piirissä messuilla on edelleen tärkeä rooli markkinoinnin työkaluna, asiakassuhteiden hoidossa ja työnantajamielikuvan luomisessa.

Messut ovat usein kallis ja aikaa vievä ponnistus, johon palaa helposti iso siivu vuoden markkinointibudjetista. Mikäli messuilla ei synny suoraa kauppaa, niihin upotetun pääoman tuottosuhdetta voi olla hankala mitata.

Miten messuihin sijoitetuille rahoille saisi enemmän vastinetta?

Messustressi kuriin huolellisella suunnittelulla

Messut jäävät liian usein yritysten markkinointisuunnittelussa omaksi irralliseksi saarekkeekseen, eikä varsinkaan niiden mittarointia tai jälkiseurantaa muisteta hoitaa kunnialla maaliin, kun messuponnistuksesta syntynyt stressi purkautuu ja huomio vaeltaa jo tuleviin projekteihin.

Me Unfairilla suunnittelemme ja toteutamme asiakkaillemme vuosittain kymmeniä messukokonaisuuksia: markkinointisuunnitelmia, messuosastoja, videotuotantoja, digikampanjoita sekä messutuotteita.

Kokemus on osoittanut, että messuista saa parhaat mahdolliset tehot irti, kun ne on kytketty kiinteäksi osaksi yrityksen muuta markkinointia digitaalista ulottuvuutta unohtamatta. Poimi tästä tapahtumaviestinnän ja messumarkkinoinnin parhaat vinkit ja käytännöt!

Ennen messuja – Katse pidemmälle tulevaisuuteen

Messusuunnittelussa pitkäjänteisyys on valttia. Tavoitteet kannattaa miettiä jo hyvissä ajoin: haetko tapahtumasta tunnettuutta vai konkreettisia myyntiliidejä? Selkeät tavoitteet auttavat suunnittelemaan tapahtumamarkkinointia ja jälkiviestintää.

Jotta messumarkkinoinnilla olisi todellinen yhteys yrityksen muuhun viestintään, messut kannattaa alusta asti mieltää yhtä lailla digitaaliseksi tapahtumaksi kuin kasvokkaisiksi kohtaamisiksi. Messuyleisön puhuttelu ja kiinnostuksen herättäminen kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin eri kanavissa. Prospekteille voi kohdentaa vaikkapa messumainontaa ja kampanjoita, joiden sisältöjä voivat olla esimerkiksi asiantuntija-artikkelit tai referenssit.

Korona-aikana monet tottuivat osallistumaan erilaisiin tapahtumiin etäyhteyksin, eikä näytteilleasettaja voi enää luottaa siihen, että kaikki tavoitellut kontaktit saapuvat messuille paikan päälle. Hybridiosallistuminen kannattaakin huomioida esimerkiksi VIP-tilaisuuksien, asiakasaamiaisten ja muiden messujen oheistapahtumien suunnittelussa. On kallista järjestää asiantuntijapuheenvuoroja vain muutamalle läsnäolijalle. Yleisöä laajentamalla myös ROI paranee.

Myös oman osaston tai ständin suunnittelussa kannattaa ajatella yhtä messureissua pidemmälle. Esimerkiksi kierrätettävien ständielementtien avulla pienennät tulevien vuosien messukustannuksia ja edistät samalla ekologista kestävyyttä.

Messuilla – Video vie viestisi eri kanaviin

Messut ja muut vastaavat tapahtumat hyödyntävät vuosi vuodelta enemmän isoja digipintoja, joilla näytteilleasettajat pääsevät esille. Myös yksittäisillä messuosastoilla on alati suurempia näyttöjä. Video on siis messuillakin tärkeä työkalu. Voit puhua messuosastolla kasvokkain vain muutaman ihmisen kanssa kerrallaan, mutta eri näytöillä pyörivä video vie yrityksesi viestiä eteenpäin aamusta iltaan. Sama videoaineisto voi hyvin toimia myös vaikkapa somekampanjoiden sisältönä.

Lisäksi tapahtumassa paikalla oleminen tarjoaa oivallista aineistoa digitaalisen markkinointisi tueksi. Messuille kannattaakin ottaa mukaan kamera ja budjetin salliessa myös erillinen kuvaaja taltioimaan messutunnelmia, kohtaamisia, puheenvuoroja ja behind the scenes -materiaalia sekä videolle että valokuviksi. Kun rakennat jatkumoa digimaailmasta messuille ja toisin päin, jätät syvemmän muistijäljen asiakkaisiisi ja prospekteihisi.

Messujen jälkeen – Onnistumiselle on eri mittareita

Kun messureissua suunnitellaan, on tärkeää pohtia myös etukäteen, mitä messujen aikaisesta digimarkkinoinnista ja messuilta saadulla datalla tehdään – ja milloin. Näin viestintä messuprospekteille ei viivästy kohtuuttomasti, kun messujen jälkeinen stressi purkautuu ja koko urakasta on tarve pitää pieni hengähdystauko.

Toisinaan ankara kiire saattaa aiheuttaa messusokeutta ja suorittamisen painetta. On tärkeää kuitenkin muistaa, että jokaisen markkinointiviestinnän toimenpiteen tarkoitus on edistää strategisia tavoitteita. Tässä auttaa markkinointiviestinnän suunnitelmaan kytketty SMART-mittaristo.

SMART-mittareiden avulla messujen vaikuttavuuden arviointi pysyy riittävän yksinkertaisena ja konkreettisena. Mikä tärkeintä, messuihin liittyviä (satoja) päätöksiä pystytään tekemään tällöin liiketoimintapohjaisesti. Näin messujen toimenpiteet kohdentuvat oikeisiin asioihin ja voidaan varmistua, että messuun käytetyt resurssit tukevat liiketoiminnan tavoitteita.

SMART-mittareita voivat olla esimerkiksi sivustoliikenteen kasvun mittaus messujen aikana, sivustolla oloaika, bränditermien hakumäärän kasvu ja messunäkyvyyden saavuttaminen. SMART-mittarit tuovat myös realismia messuodotuksiin. Joskus ostoputken alkupään eli tunnettuuden rakentaminen on arvokkain tulos, mitä messuilla voi saada aikaan.

Mitä kaikkea messusuunnittelussa täytyy muistaa? Milloin kannattaa lähettää kutsut ja kiinnittää puhujat? Lataa Unfairin kätevä suunnittelutyökalu ja muistilista onnistuneeseen messumarkkinointiin!

Eli…

Messuista saa parhaat tehot irti, kun ne on kytketty kiinteäksi osaksi yrityksen muuta markkinointia. Suunnittelussa pitkäjänteisyys on valttia, eikä digitaalisuutta saa unohtaa.

Kirjoittaja

Henri Mattila

Luonteeltaan utelias strategi, joka haluaa ymmärtää, miten ihmiset käsittävät ja kokevat asioita. Hoivaa uteliaisuuttaan niin töissä kuin kirjojen ja videopelien maailmoissakin.

Lisää aiheesta