Mediatiedottaminen viestinnän työkalupakissa: näin pääset alkuun uutisoinnissa

Monessa pk-yrityksessä tiedottaminen medialle yrityksen asioista ja onnistumisista koetaan hankalaksi ja vieraaksi. Kokosimme oheen Unfairin viestintäasiantuntijoiden ytimekkäät vinkit, joilla pääset mediaviestinnässä ja uutisoinnissa hyvään alkuun.

1. Kerro, että olet olemassa.

Kuulostaako hölmöltä? Ehkä, koska yrityksissä on totuttu tarkastelemaan asioita sisältäpäin ja oletetaan herkästi, että kyllähän ihmiset meistä saattavat jo jotain tietää. On kuitenkin suuri vaara, että viestitulvassa juuri sinun yrityksesi olemassaolo jää muiden jalkoihin.

Aivan ensimmäiseksi siis tiedosta, että huomion herättämiseksi on rohkeasti kerrottava olemassaolostaan.

2. Tunnista hyvät tarinat.

Suomi on pullollaan yrityksiä, joilla on upeita tarinoita kerrottavanaan. Usein yritykset eivät kuitenkaan itse tunnista uutisoitavia aiheita, koska niiden parissa työskentely on omalle porukalle arkipäivää.

Ota siis hetkeksi askel taaksepäin päivittäisistä rutiineista. Haasta ja kysy itseltäsi: Mitä me olemme viime aikoina saavuttaneet? Mitä uutta meillä on tulossa? Mikä erottaa meidät muista?

3. Tutustu uutiskriteereihin.

Median tehtävä on palvella lukijoitaan tarjoamalla heille mielenkiintoista sisältöä. Jotta asiasi on uutinen ja saa julkisuutta, sen täytyy jollain tapaa olla merkittävä, kiinnostava ja ajankohtainen. Suinkaan aina ei kannata lähteä tuote edellä vaan sijoittaa uutisoitava asia laajempaan mittakaavaan.

Hyvää tarinaa haarukoidessa kannattaakin käydä läpi uutiskriteerit, joihin voit tutustua tarkemmin esimerkiksi STT:n sivuilla.

4. Kuuntele kaikua.

Menestyvässä yrityksessä ollaan korvat höröllä viestien vastaanottajan suuntaan. Miten viestintäämme suhtaudutaan? Herättääkö se tunteita ja palautetta – vai resonoiko asiakkailta ja medialta mitään takaisin? Pidä tuntosarvet pystyssä, jotta oma viestintäsi on johdonmukaista ja saa aikaan haluttuja reaktioita.

5. Älä lannistu, vaan pyydä rohkeasti apua

Äläkä lannistu, jos et heti löydä toiminnastanne uutisoitavaa tai ampaise kertalaakista lööppeihin. Fakta on, että kaikki viestit eivät aina mene läpi mediassa. Tiedottaminen ei kuitenkaan koskaan mene hukkaan ja tuottaa aina yritykselle henkistä pääomaa. Firmasi nimi ja aihe jäävät joka tapauksessa toimittajan mieleen ja voivat myöhemmin herättää kiinnostuksen sopivassa yhteydessä.

Muista myös, että apua on saatavilla: markkinointi- ja viestintätoimistojen ulkopuoliset silmäparit tuovat tuoretta näkökulmaa tekemiseen.