Johdon coaching – uhka vai mahdollisuus?

Menestyvä yritys tarvitsee empaattisia, uudistuvia ja tavoitteellisia johtajia. Silti omien esihenkilötaitojen ja voimavarojen vahvistaminen ulkopuolisen avulla nähdään edelleen nolona juttuna tai jopa heikkoutena, jota pitäisi peitellä.

Entä jos kääntäisimmekin ajatuksen toisin päin? Onko ylipäätään mahdollista johtaa esimerkillä, tsempata muita ja rakentaa tiimiin luottamuksen kulttuuria, jos ei välillä hae perspektiiviä omaan tekemiseen ulkopuolelta?

Kohti uuden ajan yritysjohtajuutta

Uudessa normaalissa jokainen johtaja on samalla viivalla. Etätyön edellyttämät uudet valmiudet ja kiihtyvä organisaatioiden uudistumistarve ovat omiaan kohottamaan kokeneimpienkin konkareiden stressikäyrää. Suuri osa haasteista liittyy puhtaasti viestintään – tai oikeastaan sen puutteeseen. Miten olla innostava ja empaattinen esihenkilö samalla, kun vaatii alaisiltaan yhä parempaa tehokkuutta ja kovempia suorituksia? Mistä löytää vastaukset kysymyksiin, joihin ei ole olemassa vastauksia? Ja ennen kaikkea, kuinka olla riittävästi läsnä ihmisten arjessa, kun mahdollisuudet vuorovaikutukseen ovat rajalliset ja oma jaksaminen tiukoilla.

Ei ihme, että kynttilää tulee helposti poltettua molemmista päistä.

Johtajan vahvuutta on katsoa lähelle nähdäkseen kauas

Myös moni nuori johtaja kipuilee tahoillaan riittämättömyyden tunteiden, ajanhallinnan ja oman jaksamisen ristipaineessa. Niin ikään haastavat asiakas- tai henkilöstötilanteet vievät helposti epämukavuusalueelle. Omalla kohdallani firman kasvun myötä tapetille ovat nousseet etenkin oman työnkuvan selkeyttämiseen ja uuden roolin omaksumiseen liittyvät haasteet. Unfairissa olemme Johannan kanssa tietoisesti päätyneet kahden johtajan malliin, jossa omistajat täydentävät toisiaan. Näin kumpikin saa toteuttaa vahvuuksiaan omalla tontillaan eikä edes yritä astua toistensa varpaille. Samalla toinen toimii peilinä sille, miten omaa toimintaa voi ja pitää kehittää, jotta henkilöstön ja asiakkaiden odotukset tulee huomioiduksi. Tarvittaessa olemme hakeneet uutta näkökulmaa ulkopuolisen sparraajan voimin, jonka kanssa omia toimintamalleja ja epävarmuuksia on turvallinen käsitellä kriittisesti.

Esihenkilön oma jaksaminen kuntoon: happinaamari ensin itselle

Jyväskylän yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan johtajat kokevat työuupumuksen hyvin arkaluontoisena ja henkilökohtaisena asiana, eikä siitä juuri puhuta ääneen työyhteisössä. Kyseessä on ”kollektiivinen ongelma, josta vaietaan”.

Usein unohtuu, että on myös jokaisen omalla vastuulla olla kiinnostunut työhyvinvoinnistaan, työkyvystään ja itsensä johtamisesta. Jos omat keinot ei riitä, on rohkeutta etsiä tukea ulkopuolelta. Tämä pätee niin johtoon kuin henkilöstöön.Tässä työnantajalla on tuhannen taalan paikka tulla vastaan. Mm. Forbes ennustaa että seuraavan vuosikymmenen aikana esihenkilövalmennuksesta tulee normaali osa jokaisen johtajan arkea. Esimerkiksi rapakon takana on jo pitkään ollut enemmän sääntö kuin poikkeus, että esihenkilösasemaan rekrytoitu työntekijä neuvottelee itselleen henkilökohtaisen sparraajan osaksi työsopimuksen ehtoja.

Meillä Unfairissa puolestaan tarjotaan jokaiselle mahdollisuus henkilökohtaiseen työnohjaukseen, jos yhtään siltä tuntuu. Tämä pätee niin omistajiin kuin henkilöstöön.

Vahva johtaja uskaltaa oppia paremmaksi

Vahvuutta on montaa lajia, eikä yksi ihminen voi loistaa kaikissa ulottuvuuksissa. Jokainen voi kuitenkin halutessaan oppia paremmaksi johtajaksi, eikä kukaan ei voi väittää olevansa siinä 100 % valmis. Kuten eräs kokenut liikkeenjohdon coach osuvasti totesi: Ne, jotka ovat jo huipulla voivat kasvaa coaching prosessissa vielä aivan uskomattomiin johtamisen kohtaamiskykyihin. Matalalla olevat taas jäävät helpommin sutimaan paikalleen. Kummanko tien sinä valitset?

Eli…

Uuden ajan johtajuus vaatii inhimillisyyttä, itsereflektointia ja luovia ratkaisuja.

Kirjoittaja

Taru Kumpulainen

Strategisen kiteyttämisen mestari, joka syttyy monimutkaisten asioiden yksinkertaistamisesta. Nauttii nykytilan haastamisesta, joka tuloksena syntyy lähes poikkeuksetta jotain uutta. Sukeltaa suoraan syvään päähän ja hallitsee kokonaisuuksia isosta kuvasta yksityiskohtiin.

Lisää aiheesta