Ethän ole kuin sammakko kattilassa? Vinkkejä uupumuksen taklaamiseen

Unfairilla vahva missio ohjaa tekemistä, ja työntekijöiden hyvinvointi on osa yrityksemme missiota. Kauniit tavoitteet eivät tietenkään riitä, vaan hyvinvointia rakennetaan arjessa tekojen ja yrityskulttuurin kautta. Viestinnän asiantuntija Ninna Tuhkio kertoo, millaisia keinoja Unfairilla on käytössä uupumuksen ehkäisemiseksi.

Unelmien markkinointitoimisto, jossa työntekijät ja asiakkaat voivat hyvin – ja jolla on aina vähän nälkä. Näin kuuluu Unfairin missio, jonka avulla Johanna ja Taru johtavat yritystä. Jotta henkilöstö voisi mahdollisimman hyvin, meillä seurataan työyhteisön tilannetta aktiivisesti ja esiin nouseviin asioihin tartutaan. Vaikka meillä on monia keinoja esimerkiksi uupumuksen taklaamiseen, on tärkeää, että työntekijät havainnoivat omaa tilannettaan ja tunnistavat varoittavat merkit.

Nykyajan tietoyhteiskunnassa työperäinen stressi ja uupumus uhkaavat yhtä lailla asiantuntijoita, johtajia kuin muita työntekijöitä. Yhä useampi työ edellyttää monipuolisia tiedonkäsittelyn taitoja, päätöksenteko- ja ongelmanratkaisukykyä sekä jatkuvaa uuden oppimista. Uupumus yhteisöllisenä ongelmana on lisääntynyt valtavasti: joidenkin arvioiden mukaan joka neljäs työntekijä on vaarassa uupua. Kannattaa siis ottaa työntekijöiden oireilu vakavasti ja tarkastella muutostarpeita

Miten uupumus oireilee?

Uupumus syntyy pikkuhiljaa ja salakavalasti, pitkällisen sinnittelyn tuloksena. Suorituspaineisiin, arjen kuormittavuuteen ja vaatimuksiin tottuu. Keitetyn sammakon syndrooma viittaa ajatukseen kattilaan laitetusta sammakosta. Se ei ymmärrä uhkaavaa vaaraa, kun vettä lämmitetään hitaasti. Uupunut työntekijä on kuin sammakko kattilassa, kunnes jonain päivänä koittaa kiehumispiste ja voimat loppuvat. Tilanne voi myös olla psyykkisesti pelottava: mieli puskee väkisin eteenpäin, vaikka keho panee totaalisesti hanttiin.

Uupumus ei ole heikkoutta, vaan terve kehon reaktio, joka viestii levon tarpeesta. Kehossa voi olla kipuja, ihottumaa tai oireita, jolle ei oikein löydy syytä. Epämääräinen ahdistus tai masennus vaivaa ja flunssat pitkittyvät. Väsymys ei helpota lepäämällä tai edes lomalla, ja keskittyminen takkuaa. Jos huomaat itsessäsi jatkuvia uupumuksen merkkejä, hae apua esimerkiksi työterveydestä.

  • Unohtelet pieniä käytännön asioita entistä useammin
  • Tunnet olevasi urakkatyössä, vaikka et ole
  • Et saa töitäsi tehdyksi kunnolla tai deadlineen mennessä
  • Voimasi eivät riitä juuri muuhun kuin työhön
  • Heräilet öisin tai sinulla on nukahtamisvaikeuksia
  • Mikään ei oikein kiinnosta, innosta tai tuota iloa
  • Et jaksa olla aktiivinen ihmissuhteissa
  • Olet ärtyisä, joustamaton tai korostetun asiallinen

Miten uupumusta voi itse ehkäistä?

Yksilötasolla uupumusta voi aiheuttaa omien tarpeiden ohittaminen, vaikeus vetää rajoja tai kohdata omia tunteita, suorituskeskeinen tapa tehdä töitä ja muiden liiallinen miellyttäminen. Taustalla voi myös olla sairaus tai esimerkiksi trauma. Uupumus ei välttämättä ole mustavalkoisesti joko vain työstä tai vain henkilökohtaisesta elämästä johtuvaa, sillä työminäsi ei voi jättää vapaa-ajan minääsi työpaikan pihaan aamulla. Voi myös olla, että ihminen uupuu töiden vähyydestä tai helppoudesta johtuen. Tunnistatko itsesi listan asioista?

  • Sinua pyydetään tekemään muiden töitä
  • Otat hoidettavaksi liian paljon töitä
  • Et jaa vastuuta tai pyydä apua
  • Et käytä lomapäiviä tai ota vapaata
  • Otat vastaan töitä, joita et voi suorittaa vastuullisesti
  • Osallistut kuormittaviin vuorovaikutustilanteisiin
  • Työskentelet taukojen aikana tai työajan jälkeen
  • Otat vastuun tehtävistä, joiden suorittamiseen tarvittaisiin enemmän kuin yksi henkilö
  • Et kommunikoi rajojasi selkeästi tai oletat, että riittää kun mainitset rajasi kerran

Jos kuulostaa tutulta, mieti mitä voisit tehdä toisin. Keinot voivat olla yksinkertaisia, vaikkapa että tapaat korkeintaan kaksi asiakasta viikossa. Tai päätät olla syömättä lounasta työpisteelläsi. Omista tarpeista ja toiveista kannattaa kertoa kokouksissa sekä esihenkilöiden ja työtovereiden seurassa. Työkulttuurista voi myös keskustella henkilöstöhallinnon tai kuten meillä Unfairilla, HR-asiantuntijan kanssa. Olisiko aika palkata HR-asiantuntija?

Miten jaksamista johdetaan?

Töissä painamme usein kaasua, vaikka pitäisi painaa jarrua. Suomalainen sisu ja se, ettei hankalista asioista välttämättä puhuta etenkään työpaikalla on syvällä kulttuurissamme. Kysäise siis aina välillä työkaverin kuulumisia ja kannusta työntekijöitä avoimeen keskustelukulttuuriin.

Vaikka työntekijä voi itsekin ehkäistä uupumusta monin tavoin, ongelma ei suinkaan ole pelkästään yksilöiden, vaan se koskee koko työyhteisöä tai laajemmin ajateltuna yhteiskuntaa. Työelämän inhimillistäminen ja uupumuksen ehkäiseminen kannattaisikin olla jokaisen yrityksen tai yhteisön to-do-listalla.

Olemme Unfairilla taklanneet uupumusta monin eri keinoin. Nappaa vinkit talteen:

  1. Mahdollisuus etätöihin ja joustava työaika
  2. Miten menee -keskusteluissa syväluodataan työnkuvaa ja tulevaisuutta esihenkilön ja HR:n kanssa
  3. Kuukausittainen Miten menee -kysely, jolla etsitään piilossa olevia jaksamishaasteita mittaamalla mm. työflow’ta, motivaatiota sekä työn ja vapaa-ajan tasapainoa
  4. Ennaltaehkäisevät Auntie-palvelut ja kattavat työterveyspalvelut
  5. 4+1 työviikko: perjantait on varattu kehittämiselle, oppimiselle ja palautumiselle
  6. Työflow’n mahdollistaminen esimerkiksi slack- ja kalenterimerkinnöillä
  7. Roolien ja vastuiden kirkastaminen vaikuttaa positiivisesti esimerkiksi jaksamiseen ja onnistumisen kokemukseen
  8. Epäkohtien rohkea esille nostaminen ja asioista puhuminen niiden oikeilla nimillä

Jaksamista voi johtaa monin tavoin. Jos olet esihenkilö, kuuntele työntekijöiden kokemuksia, ja huomioi, että kaikki eivät välttämättä uskalla kertoa uupumuksestaan. Ota aikaa myös epävirallisille keskusteluille. Miten onnistumisen kokemuksia voisi lisätä? Minkälaisia voimavaroja hyvin jaksavat työntekijät hyödyntävät? Pidä jaksaminen osana päivittäistä arkea, ja ota se huomioon työtehtäviä jakaessasi. Koeta pitää huolta, että työyhteisössä jaetaan myös kiitosta, arvostusta ja hyväksyntää.

Eli…

Työelämän inhimillistäminen ja uupumuksen ehkäiseminen kannattaisi olla jokaisen yrityksen to-do-listalla. Olemme Unfairilla taklanneet uupumusta monin eri keinoin. Nappaa vinkit talteen.

Kirjoittaja

Ninna Tuhkio

Puhelias viestinnän asiantuntija, joka ei jää sanattomaksi paperillakaan. Pitkä kokemus niin värikkäistä kuin asiapitoisista teksteistä kaikkiin kanaviin – myös englanniksi. Kulkee ilon kautta uusiin seikkailuihin.

Lisää aiheesta