Sivutoiminen yrittäjyys ruokkii kehittymisen nälkää ja syventää asiakasymmärrystä
Tulevaisuudessa yhä useampi haluaa toimia ansiotyön ohessa yrittäjänä. Unfairilla on koettu, että sivutoiminen yrittäjyys muun muassa kehittää työntekijöiden osaamista ja lisää ymmärrystä liiketoiminnan pyörittämisestä.
Työntekijöiden sitouttaminen syntyy luottamuksen osoittamisesta ja vapauksien antamisesta, ei rajoituksista. Yksi tapa osoittaa tämä on tarjota työntekijöille mahdollisuus sovittaa työaikaansa omiin sivuprojekteihin. Unfairin filosofiaan on kuulunut alusta asti erilaisten työtapojen tukeminen, jotta pollemme voivat toteuttaa itseään.
– Jo nyt töitä tehdään eri tavoin: kotona, etänä, joustavasti. Työntekijä haluaa olla osa merkityksellistä työkulttuuria, mutta samaan aikaan saada draivia omasta intohimostaan. Yrityksen tärkein voimavara on motivoitunut henkilökunta. Jos yritys ei pysty tarjoamaan mielekkäitä työtehtäviä ja -tapoja, se menettää ne tekijät, jotka haluavat kehittää itseään, sanoo Johanna, toinen Unfairin perustajista.
Tampereen yliopiston tutkimuksessa todetaan, että monesti useaa ansiotyötä tekeviä motivoivat kehittymismahdollisuudet sekä mielekkäät työtehtävät, ja eri töiden yhdistelmä voi olla harkiten rakennettu työnteon tapa. He ovat tyypillisesti osaavia ja oppimiskykyisiä. Nämä ihmiset tietävät, mitä haluavat työelämältä. He ovat rakentaneet itselleen sopivan työpaletin, joka tuo arkeen mielekkyyttä ja tasapainoa.
”Monimuotoinen ansiotyö voi mahdollistaa joustavamman ajankäytön, oman luovuuden soveltamisen, sitoutumisen kestävään elämäntapaan ja merkitykselliseen työhön. (…) Nykyiset institutionaaliset järjestelyt, niin lainsäädäntö kuin työmarkkinoiden käytännötkään, eivät kuitenkaan tue riittävällä tavalla tällaista työn tekemisen muotoa”, tutkijat toteavat johtopäätöksissä.
Työajan joustot tukevat sivutoimista yrittäjyyttä
Suomen Yrittäjien mukaan kevytyrittäjyydestä on tullut entistä suositumpaa. Sivutoimisen yrittäjyyden osuus on viime vuosina kasvanut merkittävästi. Lähes puolet yrittäjistä oli sivutoimisia jo vuonna 2010.
Unfairilla noin joka kuudennella pollella on sivutoimista yritystoimintaa. Esimerkiksi Graafikkomme Sanna on tatuoiva kevytyrittäjä.
– Omasta näkökulmastani järjestely on todella toimiva. Viime vuonna minulla oli varattu yksi päivä viikosta tatuoinneille. Tällä hetkellä työskentelen Unfairilla viitenä päivänä viikossa ja toimin kevytyrittäjänä iltaisin ja viikonloppuisin. On mahtavaa, että työnantaja on tällä tavoin joustava, Sanna kiittelee.
Digitaalisen markkinoinnin ja videotuotantojen asiantuntijamme Rikun alkutaipaletta Unfarilla väritti silloisen täysipäiväisen yritystoiminnan alasajo uutta päivätyötä aloittaessa.
– Unfair tuli tilanteessa hienosti vastaan. Sain itse määrittää työaikoja menojen mukaan ja pääsin esimerkiksi kaikkiin tarvittaviin yritystäni koskeviin palavereihin, Riku muistelee.
Yrittäjyys kehittää ja opettaa uutta jatkuvasti
Riku toteuttaa nykyisin sivutyönään erilaisia audiovisuaalisia projekteja sekä konsultoi pienyrityksiä markkinoinnin saralla. Omissa projekteissa voi kokeilla ja kehittää uutta.
– Pienten yritysten ratkaisut opettavat, miten asioita voi tehdä vieläkin ketterämmin. Näitä oivalluksia voin soveltaa ja toteuttaa isommassa mittakaavassa Unfarin asiakastyössä. Sivutyössäni hankin paljon uutta tietoa ja työskentelen alustojen parissa, joita Unfairin asiakkailla ei ole käytössä.
Moderni työnantaja ymmärtää, että työntekijät haluavat hyödyntää osaamistaan monipuolisesti eri yhteyksissä. Työnantajan kannattaa ajatella asiaa win-win-tilanteena sekä työntekijöille että yritykselle.
Sivutoimisen yrittäjän on oltava perillä liiketoiminnan perusteista. Vastuu yrityksen toiminnasta, myynnistä, verotuksesta ja kirjanpidosta antaa myös uuden näkökulman päivätyöhön ja syventää asiakasymmärrystä.
– Yrittäjäkokemuksesta on paljon hyötyä nykyisessä roolissani Unfairilla, missä kehitän työn tekemiseen liittyviä mittareita ja seuraan yrityksen talouslukuja, vahvistaa Unfairin CDO Ville.
Erilaiset projektit saavat luovuuden kukoistamaan
Unfairin webtiimiä kipparoiva Ville on nauttinut sivutoimisissa projekteissaan visuaalisesta suunnittelusta. Hän on päässyt toteuttamaan itseään tavalla, joka täydentää päivätyön antamia mahdollisuuksia.
– Erilainen asiakaskunta on tuonut vaihtelua ja antanut tilaa luovuudelle. Olen saanut suunnitella toteutuksia, jotka poikkeavat meidän tavanomaisista asiakastöistämme.
Yksi työnantaja ei välttämättä täytä kaikkia työntekijän tarpeita. Sivutoiminen yrittäjyys ruokkii nälkää tehdä eri asioita ja kehittää itseään päivätyötä monipuolisemmin. Sivutoiminen työ ruokkii myös Sannan luovuutta ja erilaiset projektit tasapainottavat arkea.
– Nautin valtavasti luovasta piirtämisestä. Tatuoijana saan pidettyä yllä piirtotuntumaa, mitä hyödynnän Unfairilla strategiakuvia tehdessä. Samalla suunnitteluprosessini on päässyt kehittymään. Molemmat työt ovat opettaneet, miten saada aikaan mahdollisimman vähillä mutkilla tulos, joka miellyttää kaikkia osapuolia, Sanna kuvailee.
Työn ja vapaa-ajan tasapaino on hyvinvoinnin edellytys
Unfair pyrkii jatkuvasti kehittymään organisaationa ja kehittämään toimintatapoja.
Työyhteisöömme kuuluu jatkuva keskustelu, joka vie kaikkia eteenpäin. Toinen ydinasia on hyvinvointi töissä ja vapaa-ajalla.
– Kun tasapaino on hyvä, sivutyö pitää mielen virkeänä. Yhdestä asiasta emme kuitenkaan tingi: omat voimavarat pitää tunnistaa ja niistä pitää huolehtia. Ihminen on kokonaisuus, jossa elämän jokainen osa-alue vaikuttaa muihin osiin. Jotta työntekijämme ehtivät palautua ja jaksavat arjessa, osa-alueiden pitää olla hyvässä balanssissa, Johanna toteaa.
Eli…
Sivutoiminen yrittäjyys lisää osaamista ja ruokkii kehittymisen nälkää. Unfairin filosofiaan on kuulunut alusta asti erilaisten työtapojen tukeminen, jotta pollemme voivat toteuttaa itseään.