Onko se kansainvälistyminen oikeasti niin vaikeaa? Vinkit B2B-yrityksen kv-kasvuun

MarkkinointiKollektiivin Aamukahviseurassa strategimme Pauli ja digimarkkinoinnin asiantuntijamme Riku jakoivat parhaat eväät B2B-yrityksen kansainvälistymiselle markkinoinnin näkökulmasta.

Kokosimme tärkeimmät tärpit webinaarin sisällöstä ja vastasimme kuulijoiden kysymyksiin. Puolen tunnin webinaaritallenteen ja kaikki 5 vinkkiä pääset näkemään täältä.

  • Erottautuminen markkinassa. Suomalaisen pk-yrityksen kasvustrategian ei pidä perustua tarjooman halpaan hintaan, vaan siihen, että tehdään paremmin ja eri tavalla kuin kilpailijat. Kansainvälisessä kilpailussa menestyvät ne, jotka pystyvät rakentamaan uniikkia arvoa asiakkaalle.
  • Luottamuksen rakentaminen. Digitalisoituvassa B2B-myyntifunnelissa yhteydenottoja ei synny ilman brändin tunnettuuden rakentamista sekä selkeää arvon kommunikointia ja todentamista.
  • Riittävät resurssit. Oikeiden kohderyhmien tavoittaminen vaatii kokeilua, pitkäjänteisyyttä ja rohkeaa panostamista vaikuttavaksi todettuihin toimenpiteisiin. Jatkuvalla optimoinnilla varmistetaan kaupallisesti terävät pääviestit sekä budjetin tehokas käyttö.

Kuulijat kysyivät, me vastaamme:

Millä tuotteilla ulkomaille on helpointa lähteä kokemuksenne mukaan vai onko edes mitään eroja?

Kansainvälisille markkinoille on helpointa lähteä niillä tuotteilla, joilla on selkeä kilpailuetu ja jotka korostavat suomalaista laatua ja innovatiivisuutta. Helposti standardoitavat ja skaalautuvat tuotteet, esimerkiksi SaaS- ja teknologiatuotteet, menestyvät usein, koska niiden käyttöönotto on nopeaa ja ne vastaavat globaaleihin tarpeisiin, kuten tehokkuuden parantamiseen ja kustannussäästöihin.

Teolliset tuotteet tai erittäin räätälöidyt ratkaisut voivat kohdata enemmän haasteita, sillä ne vaativat syvällisempää paikallista ymmärrystä ja mukauttamista eri markkinoiden erityistarpeisiin. Yleisesti ottaen selkeät ja standardoidut ratkaisut, jotka ratkaisevat yleisiä liiketoimintaongelmia, menestyvät helpommin kansainvälisillä markkinoilla.

Kannattaako suomenkielinen B2B-brändinimi kääntää kansainväliseksi vai voiko erikoinen nimi herättää kiinnostusta? Jos nimi säilyy suomalaisena, miten siitä kannattaa kommunikoida?

Päätös nimen kansainvälistämisestä tulisi perustua siihen, mikä parhaiten tukee brändin strategiaa ja resonoi kohdeasiakkaissa. Jos suomalaisuus on tunnistettu kilpailuetu, nimi voi erottaa yrityksen edukseen – edellyttäen, että viestintä on selkeää ja tukee nimen taustoja. Toisaalta, jos kohdemarkkinoilla nimen ymmärrettävyys on kriittistä, kansainvälisempi nimi voi olla perusteltu valinta.

Molemmissa vaihtoehdoissa avainasemassa on huolellisesti suunniteltu ja kohdennettu viestintä, joka avaa brändin ydinarvot ja identiteetin. Esimerkiksi pizzauuneja valmistava Ooni aloitti nimellä Uuni, mutta muutti nimensä kansainvälisesti toimivaksi. Samoin Kyrön Napue-gini brändättiin uudelleen Kyrö-giniksi, koska Napue sekoittui tilausta tehdessä helposti napkiniin eli servettiin. Molemmissa tapauksissa suomalaiset juuret säilyivät, mutta kv-markkinoilla menestyminen helpottui.

Mikä on suurin este brändiin ja markkinointiin liittyen suomalaisilla pk-yrityksillä kansainvälistymisen tiellä? Ja miten sen voisi taklata?

Suurin este suomalaisilla pk-yrityksillä on usein rajallinen kansainvälinen osaaminen ja resurssit, mikä heijastuu kykyyn rakentaa vahva ja kansainvälisesti vetovoimainen brändi.

Tätä voi kuitenkin taklata panostamalla osaamisen kehittämiseen, tekemällä perusteellista markkinatutkimusta, hyödyntämällä digitaalisia kanavia sekä rakentamalla yhteistyötä paikallisten kumppanien kanssa. Näin yritys voi luoda selkeän, kulttuurienvälisesti toimivan brändistrategian, joka tukee kansainvälistymistä tehokkaasti.

Jos yritys haluaisi suunnata kv-markkinoilla USA:han, mutta presenssiä siellä ei ole entuudestaan ja eurooppalaiset asiakasreferenssit eivät ole tunnettuja USA:n markkinassa, niin miten lähteä rakentamaan markkinointia?

USA:n markkina tarjoaa suuria mahdollisuuksia, mutta on myös erittäin kilpailtu, joten erikoistuminen ja oman ideaalikohderyhmän löytäminen ovat avainasemassa. Syvä toimialatuntemus ja ymmärrys siitä, mitä markkinasta mahdollisesti puuttuu luovat parhaat edellytykset menestykselle. Markkinoinnin suunnittelussa on tärkeä tunnistaa myös kulttuuriset erot viestinnässä ja ostoprosesseissa.

Luottamuksen ja uskottavuuden rakentamisessa auttavat eurooppalaisetkin referenssit, kunhan ne vastaavat samankaltaisiin haasteisiin kuin on yhdysvaltalaisilla yrityksillä. Asiakasreferenssien lisäksi voi laatia case studyja, joiden avulla konkretisoidaan tarjottujen ratkaisujen konkreettisia vaikutuksia. Asiantuntijuutta ja näkyvyyttä voi rakentaa myös white paper -raporttien, webinaarien ja blogien avulla.

Tärkeää on aloittaa pienimuotoisesti, mitata tuloksia ja kehittää tekemistä jatkuvasti markkinan tarpeiden mukaisesti.

Yksinyrittäjän tai pienen tiimin kansainvälistymisen tärkein vinkki?

Ensimmäiseksi on tärkeää määritellä oma epäreilu kilpailuetu, jonka avulla voi tarjota jotain uniikkia valitulle kohderyhmälle. Kansainvälistymisen voi aloittaa pienestä ja keskittyä huolellisesti valittuihin kohdemarkkinoihin hyödyntäen digitaalisia kanavia ja verkostoja kustannustehokkaasti. Esimerkiksi LinkedInissä voi etsiä potentiaalisia asiakkaita ja kontaktoida heitä suoraan. Kokeneilta kansainvälisen bisneksen osaajilta voi myös pyytää mentorointiapua verkostoitumiseen. Ihmiset haluavat auttaa ja jakaa osaamistaan, kun vain rohkeasti kysyy!

Kaipaatko sparrausta kansainvälistymisessä?
Ole meihin yhteyksissä!

Eli…

Mistä kansainvälistyminen kiikastaa ja miten markkinointi voi tukea B2B-yrityksen menestystä maailmalla? Suomalaisen pk-yrityksen kv-kasvu vaatii erottuvan markkinointistrategian, luottamuksen rakentamista ja riittäviä resursseja. Ole yhteyksissä meihin, kun tarvitset lisäeväitä maailmanvalloitukselle.

Kirjoittaja

Pauli Nurminen

Lisää aiheesta