Luovan suunnittelun ja villien tuotosten Sanna

Typografiasta ja neulomisesta syttyvä graafinen suunnittelijamme Sanna on erinomainen paineen alla työskentelijä. Toisinaan lisäpainetta tuo toimistokoiraksi treenaava koira, Kapu.

Vesistöt ympärillä, paljon kulttuuria ja kaupungin hengityksen miellyttävä syke. Siinä muutama syy, jotka saivat Jyväskylän kupeesta Tikkakoskelta kotoisin olevan Sannan muuttamaan Tampereelle muutama vuosi sitten. Mikä onni Unfairille, sillä tämä graafinen suunnittelija on erityisen osaava tapaus!

Sanna kuvailee itseään erinomaisesti paineen alla työskenteleväksi tuotantomyyräksi. Tehokkuus paineen alla on loistava taito, sillä markkinointitoimiston arki asiakastöiden parissa on joskus erittäin nopeatempoista. Aina ei kuitenkaan onneksi tarvitse painaa pulssi 200:ssa, vaan välillä on tilaisuus uppoutua huolella brändikeisseihin.

Ja jotta lopputulos voi olla täydellinen, tulee ymmärtää tarkkaan, mitä asiakas haluaa.

– Pystyn aika hyvin kaivamaan esille sen olennaisen jutun, mitä asiakas haluaa. Täytyy pystyä karsimaan ylimääräinen ”turha”, jotta saa kaivettua timantin esille.

Juurikin sen timantin esille kaivaminen on syitä, miksi Sanna alun perin tykästyi Unfairiin. Hänellä oli etsinnässä paikka, jossa pääsee suunnittelemaan töitä, joilla on oikeasti tarkoitus ja päämäärä.

– Minulle on tosi tärkeää tietää, miksi jotkin asiat tehdään ja mitä sillä saavutetaan tai halutaan saavuttaa. Päämäärätiedoton neppailu vain turhauttaa. Unfairilla ’miksi’ on kaiken keskiössä, ja toiminta on tarkoituksenmukaista. Aiemmin olen lähinnä keskittynyt tekemään hyvännäköistä kuvaa, mutta täällä asiakkaan huomioiminen ja viestin kertominen korostuvat. Tekemisen syyn oikein terästäminen on ollutkin tähän mennessä isoimpia oppeja.

Eeppistä typografiaa

Nopeasti asioista innostuvalla Sannalla on visuaalisen matkan varrella syntynyt rakkaus erityisesti typografiaan, eli tekstin, kirjasintyyppien ja kirjainten asettelun suunnitteluun.

– Perinteisesti typografia on toimiessaan sitä, kun henkilö ei huomaa lukevansa tekstiä. Kehnon typografian huomaa heti: teksti on liian pientä tai kirjainvälit ovat niin suuret, että lukeminen on vaivalloista. Typografia voi vaikuttaa maallikolle tylsältä ja itsestään selvältä, mutta se on oikeasti yllättävän luovaa puuhaa. Kirjaimista voi tehdä niin erinäköisiä, ja koko tekstin fiilis muuttuu ihan sen mukaan, millaisen tyylin valitsee.

Typografian rinnalla Sannan suosikkitöitä ovat kuvittaminen ja piirtäminen. Mitä värikkäämpi ja villimpi tuotos, sen parempi. Myös kuvamanipulaation kautta luotavat eeppiset maailmat ovat Sannan mieleen. Näitä hän on päässyt onnekseen tekemään myös Unfairilla.

Luodessaan uraa graafisena suunnittelijana useissa eri mainostoimistoissa Sanna on päässyt tutustumaan myös käyttäjäystävälliseen suunnitteluun. Vaikka ymmärrystä on jo melko paljon, haluaa tämä oppimisen janoinen tehopakkaus uppoutua vielä syvemmälle UX- ja UI-suunnittelun maailmoihin.

– Sillä on yllättävän paljon väliä, mistä jokin nappi löytyy ja minkä värinen se on.

Uuden oppiminen Unfairilla saa Sannalta vuolaat kehut ja hän tuumaa viimeisen puolen vuoden olleen erittäin antoisa ja opettavainen. Toimiston sisällä jaetaan omaa osaamista, ja tiimiläisiltä saa provinkkejä, joita ei olisi itse osannut googlatakaan. Uskomme, että Sannalla on itselläänkin paljon opetettavaa talon sisällä, eikä hän vielä omasta mielestäänkään ole näyttänyt aivan kaikkea osaamistaan.

Monimuotoista luovuutta

Vastapainoksi töissä tietokoneen ääressä istumiselle Sanna tarvitsee päivittäisen annoksensa luovuutta ja käsitöitä. Harrastusten kirjo onkin melkoisen laaja.

– Soitan bändissä, harjoittelen tatuointien tekoa, ahmin sarjoja sekä pelaan video- ja pöytäroolipelejä. Tykkään esimerkiksi keitellä hilloja ja pestä mattoja. Viime talvena sytyin neulomisesta, ja se neuloosi jatkuu edelleen. Lisäksi käyn silloin tällöin ristipistelemässä Radikaaleissa ristipistoissa.

Sannan arkea aikatauluttaa myös hyvin innokas ja herttainen koira, Kapu. Hänen kanssaan toimistokoiraharjoittelut ovat vielä alkuvaiheessa, sillä hän oli heinäkuun alussa vasta ensimmäistä päivää tutustumassa toimistoon.

– Kapua jännitti ensimmäinen päivä ihan kauheasti. Hän tykkäsi paljon ja oli ylitsepursuavan innoissaan kaikista ja kaikesta. Kunhan hän asettuu taloksi ja jännitys vähän laskee, niin tulee kyllä jatkossakin antamaan työkavereille ja asiakkaille ehtymättömän määrän koiraterapiaa.

Eli…

Typografiasta ja neulomisesta syttyvä graafinen suunnittelijamme Sanna on erinomainen paineen alla työskentelijä. Toisinaan lisäpainetta tuo toimistokoiraksi treenaava koira, Kapu.

Kirjoittaja

Jonna Lipponen

Aurinkoinen viestijä, joka uskoo vahvasti positiivisen asenteen vaikutukseen. Nauttii sanoilla leikkimisestä ja visuaalisesti kauniista asioista.

Lisää aiheesta