Henkan matka luovaksi johtajaksi: “Haluan olla töissä Tampereen parhaassa toimistossa, joka tunnetaan Helsingissä asti”

Unfairilla AD:na aloittanut Henkka sai tammikuussa 2019 mahtipontisen tittelin: luova johtaja. Miehen talossa olon aikana firman kasvu on ollut huimaa, mutta hän arvostaa sitä, että tärkeimmistä asioista ei ole tingitty.

Unfair on vielä suhteellisen nuori yritys, mutta porukalla on päässyt jo talon sisälläkin uratarinat kehittymään. On siis aika tehdä päivityksiä kuukauden unfairilainen -blogisarjan “vanhentuneisiin” postauksiin.

Ensimmäisenä toiveuusintaan pääsee meidän Henri Lilius, joka kantaa nykyään luovan johtajan titteliä. Tallissa Henkalle tuli keväällä 2021 täyteen jo peräti viisi vuotta. Hän on siis nähnyt Unfairin kasvun lähes alkutaipaleelta asti.

Ahaa-elämysten tiimiliideri

Henkan matka Unfairilla on ollut sekä määrätietoista että puhdasta go with the flow -meininkiä. Ostajan puolelta pöytää toimistomme toiseksi Art Directoriksi hypännyt musiikkimies oli alussa utelias kokemaan, onko mainostoimistomaailma todella Mad menin kaltaista hektistä ja tuskallista kellon ympäri puurtamista. Siihen Henkka ei oikeastaan osaa vieläkään vastata, sillä Unfair on vanhan liiton mainostoimistoista aika paljon poikkeava markkinointitoimisto.

Aluksi rooli printti-AD:na oli hyvin pitkälti konkreettista suunnittelutyötä. Sitä on työpöydällä toki edelleen, onhan se kuitenkin syy, miksi Henkka on alalle tullut. Käytännön suunnittelusta on kuitenkin siirrytty enemmän luovan ideoinnin ja konseptoinnin maailmaan.

– Olen tavallaan aina ajatellut, että uuden ideointi ja tyhjältä pöydältä oivallusten luominen on semmoinen juttu, jota haluan isona tehdä. Kokonaisvaltaisille konsepteille mulla on myös eniten annettavaa. Se on edelleen ihan parasta, kun saa luotua oho-reaktioiden lisäksi ahaa-elämyksiä.

Henkan rooli on saanut lisätwistiä, kun mukaan on tullut vastuuta myös tiimistä. Kasvavan tiimin vetovastuu tuntui luontevalta jatkumolta, jonka tueksi graafikkotiimiä luotsaava Henkka käy paraikaa esihenkilötutkintoa.

– Mun mielestä on luontainen osa luovan johtajan roolia vastata työn laadun olevan halutulla tasolla. Teen nykyään paljon enemmän sellaista näkymätöntä sisäistä työtä mm. tiimin resursoinnin ja kehittämisen sekä projektien vetämisen eteen.

Kohti yhteistä tavoitetta

Unfairilla varmasti jokainen oppii, mitä on liini tekeminen. Raaempana suunnittelijana Henkka kuvaa usein rakastuneensa ensimmäiseen ideaansa, ja jääneensä siihen kiinni. Sen sijaan, että jäisi hinkkaamaan ensimmäistä versiota, hän nauttii nykyään porukalla ideoimisesta ja ketterästä suunnitteluprosessista.

Unfairilla myös omaa palautteenantotaitoa pääsee harjoittelemaan sekä opettelemaan omien valintojen perustelua. Visuaaliset ratkaisut saatetaan usein kuitata sillä, että joku “näyttää kivalta”, mutta Unfairilla valinnat pyritään tekemään mahdollisimman pitkälle strategiaan peilaten.

– Unfairille on omaleimaista, että haastamme asiakasta ja sanomme suoraan, jos joku juttu ei toimi. Se on tärkeää osata perustella oikein.

Unfairilla annetaan jokaiselle paljon vastuuta, ja luottamus on tekemisen ytimessä. Henkkakin on matkalla oppinut luottamaan toisiin aiempaa paremmin.

– Kun porukkaa tulee lisää ja projektit kasvaa, on entistä tärkeämpää tehdä, kuten sovittu. Vastuun ja itseohjautuvuuden apuna on vakiintuneet toimintatavat, joita myös itse olen oppinut arvostamaan.

Henkka sanoo, ettei hänellä ole koskaan ollut varsinaista urasuunnitelmaa. Luova oivalluttaja menee sinne, mikä tuntuu sillä hetkellä oikealta stepiltä. Seuraavia suunnitelmia ei vielä ole, sillä luovan johtajan roolillakin on vielä näyttämättä kaikki mahdollisuutensa.

– Haluan olla töissä Tampereen parhaassa toimistossa, joka tunnetaan Helsingissä asti. Omalla panoksellani haluan auttaa Unfairia pääsemään isoon tavoitteeseen. Hyppääminen siihen pieneen toimistoon, jonka etusivulla oli iso hevosen pää, on ainakin tähän mennessä ollut työmielessä paras tekemäni päätös.

Kasvun takia ei ole tingitty tärkeimmistä

Viimeisten viiden vuoden aikana Unfair on kasvanut paljon ja vauhdilla. Henkka muistelee vuoden 2016 strategiapäivässä porukkaa olleen yhteensä kuusi, kun tänä päivänä polleja on jo nelinkertaisesti. Vaikka kasvu on tuonut muutoksia, alusta asti selkeänä tiedossa olleen kasvun Henkka on nähnyt erittäin positiivisena. Nopeakin kasvu on osattu tehdä hyvin, ja tärkeimmät asiat ovat säilyneet.

– Perusperiaatteista ja oikeasti tärkeistä jutuista ei ole tingitty. Työyhteisö on hyvä; meillä todella on töissä vain hyviä tyyppejä ja töissä on hauskaa. Henkilöstö ei ole vain kuluerä vaan meistä huolehditaan ja meitä arvostetaan. Joustoa on molempaan suuntaan, niin työntekijöiden kuin työnantajan puolelta.

Kasvun myötä myös Unfairin asiakaskanta on muuttunut jonkin verran. Mitä ideanikkari on tästä mieltä?

– Meillä on ollut alusta asti sika kivoja asiakkaita ja mielenkiintoisia projekteja, mutta ollaan koko ajan menossa vaan kiinnostavampiin ja siistimpiin juttuihin. Alkuun tehtiin tietty pienempää taittotyötä, kun asiakkaatkin olivat pienempiä. Nyt asiakkaat ovat isompia ja ollaan profiloiduttu entistä enemmän strategiseen ja konseptoivaan puoleen, niin aika pitkä matka on tultu.

Entäpä tulevaisuus tästä eteenpäin? Miten luova johtaja näkee Unfairin menon jatkossa?

– Tavoitehan on tietenkin olla Tampereen kovin toimisto. Kunhan vaan pidetään rehellisesti kiinni arvoista ja kulttuurista, joka on tuonut tähänkin saakka eikä tingitä maineen ja mammonan takia. Tehdään sitä, missä ollaan hemmetin hyviä, niin sillä me menestytään jatkossakin.

Eli…

AD:na aloittanut Henkka sai tammikuussa 2019 mahtipontisen tittelin: luova johtaja. Viimeisten vuosien aikana Unfairin kasvu on ollut huimaa, mutta hän arvostaa sitä, että tärkeimmistä asioista ei ole tingitty.

Kirjoittaja

Jonna Lipponen

Aurinkoinen viestijä, joka uskoo vahvasti positiivisen asenteen vaikutukseen. Nauttii sanoilla leikkimisestä ja visuaalisesti kauniista asioista.

Lisää aiheesta