Kissa pöydällä ja yhteinen lehmä ojassa – Unfairin turvallisemman tilan periaatteet

Pollet ja yhteisö ovat suurin voimavaramme, joten vaalimme niitä kuin kukkaa kämmenellä tai heinänkortta hampaankolossa. Arkea meillä ohjailevat arvot, ja niitä täydentämään olemme luoneet turvallisemman (aka turpallisemman) tilan periaatteet. 

Turvallisemman tilan periaatteet toimivat pelisääntöinä työkamujen ja asiakkaiden kanssa työskennellessä. Lisäksi ne tuovat selkeyttä yhteiseen tekemiseen ja selkänojaa hankaliin tilanteisiin – jollaisiin onneksi joudumme kovin harvoin.

Meille ykkösjuttu oli luoda turvallisemman tilan periaatteet yhdessä. Lähdimme liikkeelle ulkopuolisten valmentajien vetämällä työpajalla, joka toi meille yhteisen ymmärryksen turvallisemman tilan tekijöistä. Yhtä tärkeää oli keskustella siitä, mitä periaatteet eivät ole. Me emme halua, että hyvät periaatteet kääntyvät itseään vastaan eli köyhdyttävät huumoria, suitsivat persoonallisuuksia, lietsovat pelkoa mokaamisesta tai pakottavat varomaan sanomisia.

Periaatteiden kanssa käsi kädessä meillä kulkevat suora ja rehellinen puhe sekä rohkeus puuttua epäkohtiin. Kärpäsestä ei saa tehdä härkästä, eikä maton alle saa luutia asioita siinä toivossa, että joku tajuaisi joskus tarttua niihin. Jokaisella on vastuu tuoda esiin kehitysehdotuksia tai nostaa kissa pöydälle, mutta jokaisella on myös vastuu viestin vastaanottajana. Jos itsellä herää keskustelussa hämmennys tai jos kokee tulleensa loukatuksi, pitää siitä sanoa toiselle ääneen. Oletettavasti jokainen meistä mokaa jossain kohtaa, mutta jos ei tiedä mokanneensa, ei voi myöskään pyytää anteeksi eikä korjata toimintaansa.

Suora puhe ja puuttuminen ei kerrasta asetu arkiseksi toimintatavaksi, mutta luotamme prosessiin ja harjoittelemme. Meillä on hyvänä pohjana avoin ja luottamuksellinen kulttuuri. Jatkamme tekemistä Brené Brownin mainion ajatuksen mukaan: “Clear is kind, unclear is unkind”.

Meillä on nyt valmiina Unfairin ensimmäiset turvallisemman tilan periaatteet. Katsastuspisteen asetimme puolen vuoden päähän, mutta jo ennen sitä teemme viilauksia, jos jotain uupuu tai periaatteet eivät pelitä.

Turvallisempi tila on selkeä, rehellinen ja välittävä. Tällaiset ovat meidän turvallisemman tilan periaatteemme tiivistetysti:

Erilaisuus on voimavara ja rikkaus

Tunteet kuuluvat työpaikalle ja meillä saa olla sellainen kuin on.

Meillä on yhteinen lehmä ojassa

Ole työkaverin ja asiakkaan kanssa samalla puolella pöytää. Ajattele, että toinen ei yritä kampittaa sinua, äläkä kampita itse.

On ok mokata

Virheitä sattuu joskus, ja se on inhimillistä. Ota vastuu, pyydä anteeksi ja opi virheistäsi.

Tökitään asiaa, ei ihmistä

Puhu toisten identiteettiin ja arvomaailmaan kuuluvista asioista kunnioittavasti.

Kysy mieluummin kuin oleta

Oletusten tekeminen on ihmiselle luonnollista, joten kiinnitä asiaan aktiivisesti huomiota.

Kuuntele, opi ja kouluttaudu

Anna tilaa ja huolehdi, että kaikilla on mahdollisuus osallistua keskusteluun. Älä jyrää muiden ajatuksia.

Puutu epäasialliseen käytökseen

Puutu työhyvinvointiin ja ilmapiiriin vaikuttaviin epäkohtiin.

Eli…

Onko yrityskulttuurin rakentaminen mielenpäällä? Jatka matkaasi blogitekstiin, jossa HRD Managerimme Essi kertoo, mikä merkitys hyvällä työntekijäkokemuksella on asiakaskokemukseen. 

Kirjoittaja

Lauha Peltonen

Toimiston hilpeä takapiru, jolle hauskuus ja tunnelma ovat tekemisessä tärkeintä. Pitää huolta toimiston arjesta, porisuttaa useampaa kattilaa, ja välittää ihmisistä isolla sydämellä.

Lisää aiheesta