”Työpaikka on kuin buffetpöytä” – Vuonna 2019 toimisto rakentuu ja elää työntekijöiden mukaan

Toimitilojen on tuettava modernia ja luovaa tapaa tehdä töitä. Aiemmin trendinä oli muuttaa avokonttoreihin; nykyään toimisto on valikoima erilaisia työpisteitä, jotka tukevat työntekoa aina parhaalla mahdollisella tavalla. Monilla paikkakunnilla monikäyttöisistä tiloista on kuitenkin pulaa.

Tiedote 22.3.2019

– Toimitilat ovat yrityskulttuurin ja työhyvinvoinnin tuki. Työtä ei enää tehdä vain yhden pöydän ääressä, joten tilojen on elettävä arjessa eli oltava helposti ja kustannustehokkaasti muokattavissa. Tilat ovat kuin buffetpöytä, josta jokainen voi päivittäin poimia mieleisensä tavan työskennellä, sanoo markkinointitoimisto Unfairin toinen yrittäjä ja toimitusjohtaja Johanna Raiskio.

Maailman talousfoorumi on todennut, että perinteinen toimistoympäristö voi vahingoittaa hyvinvointia ja mielenterveyttä. Toimistotyöntekijät istuvat jopa enemmän kuin eläkeläiset, mikä lisää monien sairauksien riskiä. Siksi tulevaisuuteen suuntautuvissa yrityksissä rakennetaan työtiloja, jotka pikemminkin virkistävät kuin vahingoittavat työntekijöitä.

Toimitilavälittäjä Mikko Wallgren Toimitilavälitys RHG:stä vahvistaa, että yritykset haluavat nyt laadukkaisiin toimistotiloihin, joissa työntekijät viihtyvät. Suosiotaan ovat lisänneet myös toimistohotellit ja coworking-tilat.

– Muun muassa Helsingissä ja Tampereella on vapaana kankeita ja vanhakantaisia tiloja, kun taas nykyaikaisista ja muovattavissa olevista toimistoista on pulaa. Helsingissä ongelmana on myös autopaikkojen saaminen, Wallgren toteaa.

Henkilöstö mukana sisustamassa

Tampereella toimiva Unfair on Suomen ensimmäinen Lean Start Up -filosofiaa hyödyntävä markkinointitoimisto, ja ketterää ajattelua sovelletaan myös tilojen käytössä. Esimerkiksi Johanna Raiskio ja yrityksen toinen perustaja Taru Kumpulainen jakavat yhteisen työhuoneen, mutta tila on myös kaikkien työntekijöiden käytettävissä.

– Johtajan kulmahuone on kuollut ajatus, sillä työtilat on tehty palvelemaan henkilöstöä. Jos tiimimme tarvitsee huonetta enemmän kuin me, me väistymme, Kumpulainen kertoo.

Unfairilla pakataan parhaillaan muuttolaatikoita. Yritys on tehnyt hyvää tulosta ja kasvanut ripeää tahtia, joten vanha toimisto kävi ahtaaksi. Viime vuonna yritykseen palkattiin peräti yhdeksän uutta työntekijää, ja henkilöstön määrä on nyt 18.

– Toimitiloilla on suora yhteys työtyytyväisyyteen ja tuottavuuteen. Kun seinät pullistelevat eikä rauhallista soppea löydy, hermot kiristyvät ja porukka käy puoliteholla. Uusissa tiloissa on omat alueensa hiljaiseen, luovaan ja yhteisölliseen tekemiseen sekä puhtaasti chillailuun. Meillä kaikki ovat päässeet vaikuttamaan toimiston sisustamiseen, sanoo Kumpulainen.

– Kuten kodin, myös työpaikan pitää tuntua omalta. Etsimme lämmintä ja tunnelmallista tilaa, johon on kiva tulla töihin. Prässihousujen ja korkkareiden sijaan meillä tehdään töitä farkut ja villasukat jalassa.

Etäpäivät vaikuttavat tilantarpeeseen

RHG on toimitilakiinteistöjen asiantuntijayritys, jonka toiminta keskittyy pääkaupunkiseudulle, Pirkanmaalle, Varsinais-Suomeen ja Lahden seudulle. Mikko Wallgren kertoo, että Helsingissä ja Tampereella on tyhjillään enemmän toimistotilaa kuin muissa Suomen suurissa kaupungeissa.

– Tampereen toimistomarkkinassa nähtiin kuitenkin vuonna 2018 selvää käyttöasteen kasvua, ja käytön arvioidaan pysyvän samana vuonna 2019. Myös Helsingissä on positiivinen vire ja laadukkaiden toimistotilojen kysyntä kasvaa. Vuokramarkkinoilla olevat tilat jakautuvat yhä selvemmin kahteen kategoriaan: ydinkeskustassa sijaitsevien, saneerattujen toimistojen vuokrat jatkavat nousuaan, mutta vanhat toimistotilat eivät houkuttele yrityksiä, toteaa Wallgren.

– Pienille tiloille on tasaista kysyntää, mutta tuhansien neliöiden tarvitsijoita on melko vähän. Toimistoa etsittäessä neliöiden määrä suhteessa työntekijämäärään ei enää ole niin suuri kuin aikaisemmin. Monissa yrityksissä etäpäiviä tehdään entistä enemmän ja työpisteitä jaetaan usean henkilön kesken.

Lisätiedot:

Johanna Raiskio
toimitusjohtaja, Unfair Lean Marketing Oy
040 736 6809
johanna@unfair.fi
www.unfair.fi

Mikko Wallgren
toimitilavälittäjä, Toimitilavälitys RHG Oy
045 610 2752
mikko.wallgren@rhg.fi
www.rhg.fi